Seeky

Tlačová správa System4u, august 2021

Dátum vydania

25. 8. 2021

Zaujíma vás popísaná téma?

kontaktujte nás
Tlačová správa System4u, august 2021

Na trhu práce vznikla nová odborná oblasť zameraná na digitalizáciu pracovného prostredia podnikov. Pandémia prinútila spoločnosti presunúť prevádzku na internet a potrebných odborníkov je nedostatok. Tento nový odbor ponúka rôzne špecializácie od nižších až po manažérske pozície. Ponúka kariéru aj čerstvým absolventom stredných a vysokých škôl. Potrebné vedomosti sa zatiaľ na školách nevyučujú, preto firmy počítajú s tým, že si odborníkov vychovajú samy. Platy juniorov začínajú na 35 000 Kč s možnosťou rýchleho kariérneho rastu.

Brno, 23. august 2021 – Domáce spoločnosti začali masívne investovať do digitalizácie a virtualizácie pracovného prostredia: s názvom. Digitálny pracovný priestor. Počas pandémie covid-19 sa jasne ukázalo, že spoločnosti s plne digitalizovaným prostredím sú odolnejšie a dokážu naplno fungovať aj počas náročných podmienok vrátane najprísnejších výluk*. Rýchly rozvoj digitalizácie spoločností preto vyvolal zvýšený dopyt po IT expertoch, ktorí dokážu takéto projekty implementovať a následne poskytovať prevádzkovú podporu.

Vďaka tomu sa z tvorby digitálneho podnikového prostredia stala plnohodnotná oblasť, ktorá sa zaoberá tým, ako prepojiť rôzne technológie, aby zamestnanci mohli pracovať jednoducho a bezpečne odkiaľkoľvek a na akomkoľvek zariadení. Skutočnosť, že nie všetko funguje tak, ako zamestnanci očakávajú, potvrdil prieskum uskutočnený počas pandémie: 52 % zamestnancov nefungovalo dobre, chýbala najmä komunikácia s kolegami a pripojenie k firemným systémom (pozri grafy*).

“Nejde len o prácu z domu, ale aj o možnosť spolupracovať a komunikovať s kolegami vo virtuálnom prostredí, rýchlo zdieľať dokumenty, pristupovať k firemným systémom z mobilného telefónu, počítača alebo tabletu. Ale aj zabezpečiť dáta, sprístupniť ich správnym ľuďom alebo vyhodnotiť fungovanie firmy,” vysvetľuje Ladislav Blažek, technický riaditeľ spoločnosti System4u, ktorá pomáha firmám s digitalizáciou pracovísk a podnikových systémov.

Aj čerství absolventi stredných škôl môžu urobiť kariéru

Nový odbor je príležitosťou aj pre motivovaných absolventov vysokých a stredných škôl. Potrebné vedomosti sa na školách nevyučujú, preto firmy počítajú s tým, že si odborníkov vychovajú samy: “Na univerzite so zameraním na IT sa študenti učia hlavne programovať. Pokiaľ ide o správu systémov, absolventi v nej plávajú. Teóriu majú dokonale naštudovanú, ale nevedia ju preniesť do praxe. Ak má uchádzač základný prehľad v problematike, ďalšie potrebné vedomosti si osvojí u nás,” komentuje situáciu na trhu práce Jitka Šafářová, manažérka ľudských zdrojov v System4u.

Platy digitálnych odborníkov sú podobné ako v iných oblastiach IT (pozri tabuľku nižšie). Plat juniorov začína na 35 000 korunách a plat na seniorských pozíciách sa pohybuje okolo 70 000 korún. Technickí riaditelia majú plat až 100 000 Kč. Konkrétna výška závisí od kvalifikácie a zodpovednosti zamestnanca.

Ženy vítané: digitalizácia by mohla prilákať viac žien do IT

Kvalifikačné požiadavky na digitálnych odborníkov zahŕňajú riadenie projektov a komunikačné zručnosti. “Viac ako programovanie sa cení schopnosť porozumieť zákazníkovi a zaviesť nové technológie do praxe. Digitalizácia je oblasť IT, kde sú interpersonálne zručnosti rovnako dôležité ako odborné znalosti,” hovorí Ladislav Blažek.

Nová profesia by mohla v budúcnosti prilákať do IT viac žien, ktoré sú v tejto oblasti stále skôr výnimkou. “Dúfam, že sa nám časom podarí prelomiť stereotyp, že IT je len pre technicky orientovaných ľudí. Digitálny pracovný priestor by to mohol zmeniť, pretože ide o multidisciplinárnu oblasť, ktorá dáva priestor rôznym špecializáciám,” uzatvára Jitka Šafářová zo System4u.

————–

INFOBOX: Digital Workspace – nová IT disciplína, ktorá sa zaoberá návrhom prepojenia informačných systémov, správou dát a ich prenosom do cloudu, správou koncových bodov (Unified Endpoint Management), bezpečnosťou zariadení a dát alebo správou prístupu k dátam (Identity Management) a podporou služieb zákazníkom.

————–

názov pozícieopis zodpovednostípotrebné vedomosti a zručnosti.platové ohodnotenie
Technický riaditeľRiadenie celého tímu IT a technickej podpory. Zodpovednosť za IT služby poskytované zákazníkom, venované kľúčovým zákazníkom.Manažérske a pokročilé technické znalosti. Dobrá znalosť angličtiny.80-100 tisíc Kč
projektový manažérRiadenie a zabezpečovanie realizácie projektov, koordinácia tímov odborníkov. Komunikácia so zákazníkmi.Znalosť projektového riadenia a potrebných technológií. Organizačné a manažérske zručnosti. Znalosť angličtiny.60-70 tisíc Kč
manažér technickej podporyTechnická podpora a riadenie projektov. Vytvorenie dokumentácie.Znalosť a pochopenie procesov ITIL. Technické znalosti. Znalosť angličtiny.60-70 tisíc Kč
systémový architektZákaznícka podpora a nezávislé riešenia IT projektov, odborné konzultácie. Implementácia rozsiahlych implementácií. Testovanie a navrhovanie nových riešení. Podpora pre predajcov a správcov IT.Potrebné sú dobré znalosti rôznych technológií a riadenia projektov. Komunikačné zručnosti. Znalosť angličtiny.60-70 tisíc Kč
SprávcaDenný kontakt s IT špecialistami na strane zákazníka. Kontrola, nastavenie a údržba systémov. Implementácia technológie. Testovanie a navrhovanie nových riešení.Technické znalosti. Správa operačných systémov na úrovni správcu. Znalosť angličtiny.35-50 tisíc Kč

POZNÁMKA: *Zistenia z prieskumu technologickej spoločnosti System4u, ktorý uskutočnila výskumná agentúra SC&C medzi 1 422 respondentmi, ktorí v marci 2020 pracovali z domu.

Ďalšie články

Digitálnymi technológiami žijeme. A preto o nich aj píšeme.

Najnovšie články
Ďalšie články
1/10

Alebo nás kontaktujte priamo

Martina Plisková

Martina Plisková

koordinátor kancelárie

Kontaktujte nás

Vyplňte náš formulár, ozveme sa vám do niekoľkých dní s návrhom nezáväznej konzultácie.

Kontakt - Martina Pliskova