Seeky

Zero Trust: Ako zabezpečiť bezpečnosť a zároveň zachovať používateľskú prívetivosť

Dátum vydania

8. 10. 2024

Zaujíma vás popísaná téma?

kontaktujte nás
Zero Trust: Ako zabezpečiť bezpečnosť a zároveň zachovať používateľskú prívetivosť

Nulová dôvera je moderný bezpečnostný koncept založený na myšlienke “nikomu nedôveruj, vždy overuj”. Hoci táto stratégia výrazne zvyšuje bezpečnosť organizácií, môže sa zdať, že komplikuje používateľskú skúsenosť. Otázkou je, ako efektívne implementovať Zero Trust bez negatívneho vplyvu na produktivitu a spokojnosť používateľov.



  1. Základné princípy nulovej dôveryhodnosti a ich vplyv na používateľovPrístup nulovej dôveryhodnosti zahŕňa niekoľko kľúčových opatrení, ktoré od používateľov vyžadujú ďalšie kroky, ako napríklad viacfaktorovú autentifikáciu (MFA) a priebežné overovanie prístupu k podnikovým zdrojom. Ide o tieto kľúčové body:
    • Explicitné overovanie: Používateľ musí pred každým prístupom preukázať svoju totožnosť. Hoci sa tým zvyšuje bezpečnosť, používatelia môžu byť frustrovaní ďalšími krokmi overovania.
    • Minimálne oprávneniaOdpoveď: Používatelia majú prístup len k tomu, čo skutočne potrebujú. Tento prístup síce znižuje riziko neoprávneného prístupu, ale môže spôsobiť nespokojnosť, ak používatelia nedostanú včas prístup, ktorý potrebujú.
    • MikrosegmentáciaOdpoveď: Každý prechod medzi aplikáciami alebo systémovými zónami si vyžaduje nové overenie. Zvyšuje to síce bezpečnosť, ale opakované prihlasovanie môže používateľa zaťažovať.

  2. Zlepšenie používateľskej prívetivosti v systéme Zero Trust
    Napriek zjavným obmedzeniam možno dosiahnuť rovnováhu medzi bezpečnosťou a používateľským komfortom. Nižšie sú uvedené spôsoby, ako minimalizovať negatívne vplyvy na používateľskú prívetivosť:


    • Overovanie bez hesla
      Jednou z najväčších prekážok pre používateľov je potreba neustále zadávať heslá. Riešením môže byť autentifikácia bez hesla, ktorá využíva biometriu, hardvérové tokeny alebo autentifikačné aplikácie. Tento prístup nielenže zvyšuje bezpečnosť, ale aj výrazne zlepšuje používateľský komfort tým, že eliminuje potrebu pamätať si zložité heslá.

    • Samoobslužné nástroje
      Zavedenie samoobslužných funkcií, ako je napríklad resetovanie hesla bez potreby kontaktovať IT podporu, znižuje administratívnu záťaž a zvyšuje spokojnosť používateľov. Používatelia oceňujú možnosť rýchleho riešenia problémov bez čakania.

    • Jednotné prihlásenie (SSO
      ) Jednotné prihlásenie umožňuje používateľom prístup k viacerým aplikáciám a systémom po jedinom prihlásení.

      Tento prístup výrazne znižuje počet potrebných prihlásení, čím zjednodušuje prevádzku a minimalizuje frustráciu spojenú s opakovaným overovaním. d ) Automatizované bezpečnostné procesyPokročilé bezpečnostné technológie, ako napríklad detekcia a reakcia na koncové body (EDR) a systémy riadené umelou inteligenciou, dokážu odhaliť podozrivú aktivitu a automaticky zaviesť bezpečnostné opatrenia bez toho, aby to používateľom spôsobilo nepríjemnosti. To znamená, že bežní používatelia nebudú zbytočne vyrušovaní bezpečnostnými upozorneniami alebo zásahmi.

  3. Rovnováha medzi bezpečnosťou a používateľskou prívetivosťouNulová dôvera sa dá implementovať spôsobom, ktorý nenarušuje používateľskú skúsenosť, ak sa proces plánuje a zavádza s ohľadom na používateľa. Ako správne zdôrazňujú odborníci zo spoločnosti System4U, kľúčové je nájsť rovnováhu medzi bezpečnosťou a produktivitou. Zavádzanie nových technológií by malo byť postupné a v súlade s potrebami konkrétnej organizácie, aby nedošlo k preťaženiu používateľov alebo narušeniu ich pracovných postupov.

Záver

Nulová dôvera je v dnešnej dobe neustále sa vyvíjajúcich kybernetických hrozieb kľúčovým prístupom, ale nemala by byť prekážkou efektívnej práce používateľov. Vďaka pokročilým nástrojom, ako je overovanie bez hesla, jednotné prihlásenie a samoobslužné funkcie, je možné poskytnúť vysokú úroveň zabezpečenia bez toho, aby sa obetovala používateľská prívetivosť.

Ďalšie články

Digitálnymi technológiami žijeme. A preto o nich aj píšeme.

Najnovšie články
Ďalšie články
1/10

Alebo nás kontaktujte priamo

Kontaktujte nás

Vyplňte náš formulár, ozveme sa vám do niekoľkých dní s návrhom nezáväznej konzultácie.

Kontakt - Martina Pliskova